Niet alleen inwoners van Maasdijk, maar ‘vintagelovers’ uit heel Westland kunnen aan de Korte Kruisweg 48 A8 hun hart ophalen. Van tweedehands kleding en interessante snuisterijen tot decoratieve parels; het is er allemaal te vinden. Ook worden werken van creatieve makers te koop aangeboden. Het gaat onder meer om cadeauartikelen die door de bewoners tijdens hun wekelijkse knutselavond zijn gemaakt.
Ons Buitenhuis kan extra geld goed gebruiken, want de inrichting van de gemeenschappelijke ruimtes en brandinstallatie is op basis van een lening voorgefinancierd. En die moet worden terugbetaald. ,,Normaal gesproken ga je eerst fondsen werven en pas daarna voorzieningen in orde maken, maar voor ons was die tijd er gewoon niet”, zegt Gerda Hofland van Stichting Ons Buitenhuis, waar jongvolwassenen met een (licht) verstandelijke beperking wonen.
,,Het is fijn om goed burencontact te hebben”, vervolgt ze. ,,Daarom zoeken we bewust de verbinding met de omgeving.” Ze hoopt zaterdag op een grote opkomst. ,,Dat zou ook gewoon heel leuk zijn voor de bewoners.”
Het is fijn om goed burencontact te hebben. Daarom zoeken we bewust de verbinding met de omgeving.
‘Wonen als ieder ander; gewoon wat kan, speciaal waar nodig’, onder dit motto betrokken begin vorig jaar de eerste vijf bewoners het voormalige Rabobank-gebouw in Maasdijk. Inmiddels hebben achttien jongvolwassenen met een verstandelijke beperking en/of autisme een geschikt thuis gevonden bij het wooninitiatief waar 24-uurs zorg op maat wordt geboden.
‘Vliegend’, zo kun je de start van Ons Buitenhuis volgens Hofland gerust noemen. Slechts twee jaar geleden werd het idee voor de kleinschalige woonvoorziening geboren. Een groepje ouders van wie de kinderen sporten bij de G-afdeling van korfbalvereniging Dijkvogels vond elkaar in een gezamenlijk belang: voor hun kroost een passende woonplek realiseren midden in de samenleving.
Onder de initiatiefnemers van ‘het eerste uur’ bevonden zich ook Gerda en haar man Peter. Hun zoon Wilfred, op dat moment 26 jaar, zat midden in het proces van het ontgroeien van zijn ouderlijk huis. Hij was klaar om het vertrouwde nest te verlaten, zijn eigen leven te gaan leiden. Maar hoe daaraan vorm te geven? Een aantal ouders dat min of meer in hetzelfde schuitje zat, legde contact met elkaar. Dat leidde begin 2019 tot een bijeenkomst die in Maassluis werd gehouden. ,,Daarna kwam alles in een stroomversnelling.”
Het collectief van ouders organiseerde zich in een stichting en niet veel later kwam voorzitter Chiel Mostert in contact met Bert Lievaart, ontwikkelaar van Huize De Bankier. ,,Aanvankelijk was Huize De Bankier bedoeld als zorgappartementencomplex voor ouderen”, weet Hofland. Maar toen dat niet van de grond kwam, was het ouderinitiatief er als de kippen bij. ,,Mooier kon het eigenlijk niet. Een pand in Maasdijk, bij ons om de hoek.”
De plannen werden met succes op financiële haalbaarheid getoetst, maar gaandeweg moesten nog wel de nodige hobbels genomen worden. Die werden al pratend beslecht, aldus Hofland. Zo werd besloten zorg in te kopen via gebundelde persoonsgebonden budgetten, om op die manier zelf de regie te kunnen houden. De middelen die Ons Buitenhuis via donaties ontvangt, worden ingezet voor extra’s. Door corona was het de afgelopen periode lastig om iets te organiseren voor geldschieters. ,,Gelukkig mag er nu weer meer. Nu maar duimen voor mooi weer zaterdag.